grouse shooting 2013 -2

grouse shooting 2013 -2

söndag 21 september 2014

Härliga helg!

Det är länge sen sist det skrevs något på den här platsen, det mesta hamnar ju numera i Facebook-gruppen. Men idag blir det en bildbomb så då passar det bättre att använda bloggen!
I fredags var det premiär för mig för jakt i den blekingska skärgården. Förväntningarna var mycket högt ställda och de infriades med råge! Denna underbara dag följdes av ännu en likadan då vi igår hade nöjet att jaga änder och rapphöns utanför Kristianstad, och idag har vi pysslat här hemma. En alldeles underbar helg!
Här följer några bilder som illusterar dessa härliga dagar:
Samling med lunch (fisk- och skaldjurssoppa med tillbehör) i ståndsmässiga lokaler.

En liten lounge att sitta ner i efter maten, om så önskas.


 Detta var det absolut mest välorganiserade stället jag varit på - ovan finns apportörernas utrustning. Förutom de sedvanliga bladen med information (där ALLT var planerat in i minsta detalj och nedskrivet så att alla vet), fanns bland annat radioapparater märkta med namn på respektive person, skotträknare (till att räkna träffad fågel), ficklampor till kvällssträcket, karta att markera var det finns kvar icke apporterad fågel och fodertillskott till hundarna. Föredömligt! De flesta apportörer tog landvägen ut till första såten - en underbar promenad genom bokskogen. Shortsväder trots att vi är mitt i september!?

 Hyfsad utsikt när vi väntade på skyttarna som kördes ut med båt...

 Jens har fattat post en bit bakom sin skytt.


Längst ut låg en hjälpare i båt o tog hand om de fåglar som blev skammade och tänkte simma ut till havs.
(Den lilla båten alltså, den stora i horisonten hade inget med oss att göra!)


I andra delen av viken låg en likadant ekipage och avfångade de fåglar som försökte komma undan längs strandkanten.
 
Fina gula pojkar!
Några fällda änder väntar på att bli hämtade med båt. 

Malin och Anna-Lena med sina fina hundar.

En gammal elcentral.

Ann-Kristin och Jens på väg ut till andra såten.

Finns det nåt vackrare än alléer??


Fotfolket på plats, vi väntar på skyttarna.


Mara fick följa med ut för första gången och skötte sig utmärkt - lugn och tyst och hämtade två fåglar på ett strålande sätt. Det bådar gott inför framtiden!


Både Grim och Spike gjorde några riktigt fina apporter på den här såten, det är därför jag ser så mallig ut!


På väg ut till sista drevet / kvällssträcket via kanalen.

Med Baggi längst fram i fören följde vi kanalen som ringlar sig mellan vassbälten och betesmarker...

...för att plötsligt öppna sig ut mot det vida havet!

Ett flertal olika båtar krävades för att få ut alla till rätt plats bland kobbar och skär.

Fullständig stilla och solen är på väg ner. Om det varit lite varmare så hade det kunna vara Thailand!
Grim o Baggi väntar tålmodigt. Det var en fantastisk kväll, men kav lugnt och klar himmel är knappast optimalt för kvällsträck på änder så resultatet blev ganska magert.
Men vad gör det!? Det är en lisa för själen att få vara ute i naturen en sån kväll, jag satt på min sten o bara njöt av livet. 

Några fåglar blev det i alla fall, här är Baggi på väg ut.


Eftersök...

Det skymde snabbt när jakten blåsts av och vi blev upphämtade igen. Längs kanalen hade man nu tänt marschaller hela vägen och i kombination med dimman som drog in så blev det en magisk stämning.
Marschallerna är ett exempel på den "attention to details" som genomsyrar allt på detta ställe - jag är imponerad!

Efter en trevlig kväll hos goda vännerna Sofia & Henrik så fortsatte helgen i Dianas tecken på lördagen. Änder och rapphöns stod på programmet och även denna dag var helt igenom välorganiserad och fullständigt lyckad.

(Åtminstone om man bortser från att någon (= jag) lämnat tändningen på i bilen under samlingen så att batteriet dragits ur när vi skulle åka iväg till första såten. Sofia kom och skulle hjälpa oss med sin nya fina bil, men vi hittade inte batteriet(?!) så hon fick åka tillbaka o byta till en hederlig gammal Volvo innan vi lyckades få igång Subarun. Lite stressigt innan vi kom ifatt övriga i sällskapet, men resten av dagen flöt på utan minsta missöde...)

Organisering av rapphönsjakten - 14 skyttar, 8 spanielekipage och 6 retrieverekipage fördelades på 4 grupper som jobbade parallellt i ett enormt område.
Starka och fina fåglar, duktiga spanieler, duktiga skyttar och duktiga retrievrar - vi hade en strålande dag och satte nytt rekord avseende antalet fällda rapphöns. Roligt att få vara del av ännu en synnerligen proffsig organisation!

Föryngringen är tryggad - jag hade backup i form av Alma som förde sin fina Glada med den äran hela dagen!Almas första rapphönsjakt - check!
Tappra spanieler vilar lite när vi kommit halvvägs.

Alma pausar istället med fickorna fulla av godis i pappas bil.


När vi kom tillbaka till bilarna hade Grillmäster BBQ dykt upp med sin vagn och serverade kolgrillad lunch ute i det fria. Underbart!


Nygrillad korv, karré och grillspett med alla upptänkliga tillbehör - ingen gick hungrig från den lunchen.

Dagen avslutades såklart även idag med en parad för att hedra det fälla viltet. Det är inte ofta man är på jakt av den här storleken där hälften av de fällda andfåglarna är krickor - ett gott exempel på vad viltvården i samband med utsättning av fågel gör för det vilda fågellivet.

Jag är så glad över att allt fler nöjer sig med bara en symbolisk parad med ett fåtal/en del av viltet. Låt oss hoppas att tiden med viltparader där samtliga fåglar läggs ut är ett minne blott, detta av flera skäl.


På kvällen kom Jens gamla lumparkompis Per på besök och naturligtvis bjöds han på vilt till middag. Det är en härlig känsla att kunna laga mat på så högklassiga och absolut pinfärska råvaror. Vi inser att vi är privilegierade!
Det blev Yrkesjägarens Black & White = kricka och rapphöns med rödvinssky respektive Såsen, flankerat av hasselbackspotatis och sallad. Suveränt gott! Idag har vi haft "ledigt" och hunnit med en hel del - sanerat hundsläpet, börjat tvätta stallet inför ombyggnationen, skjutit lite med studsaren, haft ett kort träningspass med hög kvalitet och pysslat lite i övrigt. Vi har lite för mycket att göra just nu och de oplanerade här dagarna är alltför få. Men då uppskattar man dem desto mer!
Andreas fina kossor tyckte det var väldigt spännande när hundflocken gick förbi deras hage. 
Bedövande vackert!! Varför har vi inte flyttat hem tidigare?
En bit ut i skogen hade grannen dumpat sitt trädgårdsavfall med följd att det växte massor av blommor mitt bland hallonsnår och smågranar. Jag vet inte vad de heter men beundrar tapperheten att blomma i mitten av september.

Hundarnas livsglädje smittar av sig på mig - de älskar våra promenader och det gör jag också!

Björnbären börjar mogna...


...och slånbären väntar bara på första nattfrosten!

Min härliga Rhododendron blommar också!
(Jens - du rör inte den!)

Nu lider söndagen mot sitt slut och Jens sitter ute med sin Tikka och vakar på räv i skymningen. Kanin- och fasanstammarna ska få så mycket hjälp som möjligt framöver, målet är att få en om inte jaktbar så åtminstone träningsbar viltstam här hemma på gården.

Det har varit några fantastiska dagar i mitt i livet - jag älskar hösten!

2 kommentarer:

  1. Det låter verkligen som om du kommit hem...härligt!

    SvaraRadera
  2. Jag blir alldeles rörd. Det märks verkligen att ni är happy! Kan bara säga Grattis. Ser fram emot november. Kul att Mara visar fina egenskaper! Stor kram från Sörmland.

    SvaraRadera