grouse shooting 2013 -2

grouse shooting 2013 -2

lördag 29 december 2012

Mellandagsträning...


...i goda vänners sällskap !

På linjen idag ; Sofia med Spike, Sten med Bessie, Kristina med Smack och Jens med Ila.
Sten har en äldre, rutinerad tik och vi andra koncentrerade oss i första halvlek på ynglingarna som är 9-12 mån. Efter en dryg timmes slit i den tunga snön bytte vi upp oss några klasser till Grim, Sting respektive Walle (Sten o Bessie gick såklart oxå vidare!) och jobbade vidare en tag till. Baggi o Gry hade varit med ut o lagt upp träningen innan våra gäster kom, så alla hundarna verkar nöjda med dagen.


Sten får anvisningar om vart han ska skicka sin hund.

Unghundarnas dirigeringsdummies stod uppställda i snön medan de vuxna hundarna fick lite mera dolda apporter. Snötäckt mark är alldeles fantastiskt för att grunda unga hundars förtroende att gå ut helt utan retning - med stående dummies i snö är det svårt att misslyckas med övningarna o träningen kan avanceras i ett gott tempo. I initialskedet får hunden syn på dummyn så fort den tittar ut i rätt riktning men tämligen omgående så krävs det att den går ut bara på kommando o den får sen syn på apporten först efter ett lämpligt antal meter.
Eftersom hundarna sällan misslyckas blir de snabbt trygga i att det alltid finns en apport i anvisad riktning o de lär sig fort att springa både långt o rakt. Vi är noga med att undvika att hunden springer i spår eller på stigar utan går långa omvägar för att placera ut apporterna så att snön är orörd där hunden sen ska skickas. Vi sänder aldrig (eller i alla fall mycket sällan) flera hundar till samma område så det ger bra motion för matte/husse att lägga upp träningen!


Där borta finns dummyn... 


 Längre ut!



Japp! Bessie levererar...



...precis som Ila!

Apporterna sjönk ner en bra bit i snön på markeringarna o det krävdes att hunden låg tajt i sitt område för att lyckas.


"Lille" Spike skickas på en dirigering. Kopplet är till för att hålla honom kvar i rätt position när jag kliver fram för att visa riktningen (släpper ena änden när jag ger kommandot), men det är nog egentligen onödigt vid det här laget. Gott minne, utmärkt markeringsförmåga o redan fint förtroende för vad "ut" betyder - matte är nöjd så här långt!


Proffs-funkisen Gisela gjorde som alltid ett gediget arbete!


Kristinas Smacken jobbade oxå på med en väldigt trevlig attityd. Det var egentligen första gången vi tränade våra spolingar i grupp, men tack vare ett mycket lugnt tempo och att alla tre ungdomarna är helt balanserade o trygga i sig själv så gick det fint. Annars gäller fortfarande rådet att man ska vara försiktig med gruppträning för unga hundar!!!!

1 kommentar:

  1. Tänk om man varit där med en Flat och rört till det lite... *hehe*

    SvaraRadera