grouse shooting 2013 -2

grouse shooting 2013 -2

fredag 7 december 2012

Rapphönsmiddag !


Det skjuts onekligen en hel del rapphöns i England och ibland undrar man vart alla fåglarna tar vägen...men man sätter en heder i att ta till vara på alla fåglarna och sälja dom som det dom just är - mat !
Det exporteras en hel del till Frankrike men en stor del går till restaurangerna i London. Priset för en urtagen  och plockad fågel är dock nästan löjligt lågt...knappt ett pund för ett brace (= två stycken) rapphöns!
Man tjänar alltså pengarna på att låta folk skjuta dom - då kostar varje fågel mellan 25-35 pund...något att tänka på om man vill skjuta 15-20 rapphöns på en dag...
På bilden ser vi två typer av rapphöna - en " redleg " (eller fransk rapphöna) till vänster och så den inhemska
 ( och inte så vanliga ) " grey partridge " (eller engelsk rapphöna). Man undviker att skjuta den sistnämnda och den som nedlade fågeln ovan bad alla i omgivningen om ursäkt för misstaget.


För att få sin middag så behöver man som sagt skjuta dom först...det är liksom så man gör !


Sen behöver man en bra kock...eller som här Sofia !


En plockad och urtagen rapphöna, citron och lite timjan...ibland är det enkla det bästa !


Knö in allt i fågeln,klappa in salt och peppar runt om ( och inuti )...

...och stek allt i ugnen på inte alltför hög värme. Rapphönan ska gärna vara lite lätt rosa i köttet !


Jag tycker att ugnsrostade rotfrukter är bäst att äta till.


Ca 20 minuter senare...


Gör en god sås till..( använd såklart " buljongen " från rappisarna ) och koka sparrisar lagom al dente...
Servera på VARMA tallrikar...


...så blir ditt middagssällskap så här glad !
Och snåla inte på vinet...varken på kvantiteten eller kvaliteten !
Bon appetit !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar